štvrtok 8. septembra 2016

Cibuľa ničí mikróby

Cibuľa obsahuje bielkoviny, vitamíny. V 100 g cibule je 175 mg kália, 31 mg vápnika, 1,4 mg zinku, 42 mg fosforu a aj éterické oleje. V cibuli prítomné fytoncidy ničia škodlivé mikróby. Jarné cibuľky – vňaťové, majú jemnú arómu a pridávame ich do rôznych zeleninových šalátov surové. Červená cibuľa je jemný druh cibule, ktorá svojou krásnou farbou ozdobí každý zeleninový šalát. Perličková cibuľa je vynikajúca na naloženie v kyslom náleve. Šalotky patria k najjemnejším cibuliam vôbec. Používajú sa do jemných omáčok a k príprave rýb. Veľké zeleninové cibule s jemnou a sladkastou chuťou sa plnia rôznymi náplňami.
Tip – Pre tých ktorých cibuľa “nafukuje” – ošúpanú a pokrájanú cibuľu sparíme na sitku vriacou vodou a ona stratí svoju “útočnosť”. alebo ju krátko podusíme na tuku a po vychladení uložíme na niekoľko hodín do mrazničky. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára