pondelok 12. septembra 2016

Bugačiky alebo Lokše alebo Sané Marikľa

500 g zemiakov, hladká múka, soľ, slivkový lekvár, cukrová voda, bravčová masť alebo maslo, na lokše mak, tvaroh, orechy, mlieko, práškový cukor
V šupe uvarené, očistené zemiaky prelisujeme, pridáme hladkú múku, soľ a vypracujeme vláčne cesto. Z cesta vyvaľkáme placky, upečieme ich na sucho, omastíme.

Bugačiky

Hovoríme o nich vtedy, keď omastené posúchy potrieme slivkovým lekvárom, stočíme a podávame. Môžu sa tiež servírovať uložené do tvaru šatôčky a poliate cukrovým sirupom.

Lokše

Podávame na slano, omastené kúsky posolíme a jednu na druhú postupne ukladáme na tanier. Plný zakryjeme misou alebo kastrólom primeranej veľkosti, lokše sa sparia a budú vláčne. Jeme ich ako samostatné jedlo so sladkým mliekom alebo sa podávajú ako príloha k pečenej husi či kačke. Na sladko ich po omastení posypeme pomletým makom a práškovým cukrom a zložíme do trojuholníkov (natrieť ich čerstvými rozvarenými alebo zavarenými čučoriedkami, šľahačka) . Alebo si upečieme trochu hrubšie lokše, ktoré pokrájame alebo polámeme na menšie kúsky, obaríme trochou vriacej vody a posypeme buď pomletými orechmi alebo makom a práškovým cukrom. Na záver ich pokvapkáme zohriatym maslom. Alebo na slano ich zalejeme mliekom, či kyslou smotanou, ku ktorej pridáme kúsok masla a dáme zovrieť. Vylejeme na obarené lokše, pridáme tvaroh, posolíme a dobre premiešame. Pred podávaním môžeme posypať vypečenými husacími škvarkami. Spôsob prípravy a konzumácie sa líši podľa rôznych oblastí Slovenska.
Z lokší pripravených s polohrubou múkou pripravujeme aj rómsku špecialitu.

Sané Marikľa

Jednotlivé kúsky po opečení omastíme, posypeme práškovým cukrom a kladieme jednu na druhú na tanier. Keď máme vyššiu vrstvu, jemne ich pritlačíme, aby sa spojili a vzniknutú tortičku nakrájame na trojuholníky, ktoré zapíjame čajom. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára